RSS

Povestea lui Mos Craciun

03 Dec

Povestea lui Mos Craciun se pare ca are acelasi punct de pornire cu cea a Sfantului Nicolae, cel care a fost episcop de Mira, oras-port la Marea Mediterana (acum face parte din Turcia moderna).

Sfantul Nicolae se tragea dintr-o familie bogata si este cunoscut ca protector al celor acuzati pe nedrept, al comerciantilor, calatorilor, fetelor nemaritate, mireselor si, in special, al copiilor mici. Se spune ca era deseori vazut, imbracat in rosu si alb, roba de episcop, calare pe un magar si facand daruri nevoiasilor.

In Evul Mediu multe biserici au fost ridicate in onoarea Sfantului Nicolae. In secolul al XI-lea ramasitele sale au fost depuse intr-o biserica din orasul italian Bari. Se spune ca primii cruciati au vizitat orasul si au dus cu ei acasa povestiri despre Nicolae. Sarbatoarea Sfantului se face pe data de 6 decembrie, zi in care prin traditie se ofera daruri, in special copiilor.

In timpul Reformei Protestante din secolul al XVI-lea, Martin Luther a incercat sa opreasca venerarea sfintilor, iar sarbatoarea Sfantului Nicolae a fost abolita in multe tari europene.

Olandezii, ca si romanii, maghiarii, francezii, precum si alti europeni au pastrat pana in ziua de astazi obiceiurile din ziua Sfantului Nicolae, in data de 6 decembrie. Copiii olandezi ii spun Sfantului Nicolae – Sinterklaas. Se pare ca olandezii sunt cei care au dus in Statele Unite ale Americii povestea Sfantului Nicolae (in secolul al XVI-lea acestia detineau o colonie in zona New-York-ului de astazi). Sinterklaas a devenit Santa Claus in pronuntie americana si uite asa s-a nascut numele mosului folosit astazi de toata lumea anglo-saxona.

In anul 1773 apare mentinonat in presa americana „St.A.Claus”, insa abia in anul 1809 Washington Irving a dat americanilor primele informatii despre versiunea olandeza a Sfantului Nicolae in „Knickerbocker’s History of New York from The Beginning of the World To the End of The Dutch Dynast”. Irving l-a descris pe Sinterklaas ca un omulet rotunjor, intr-un costum olandez tipic, cu pantaloni bufanti, pana la genunchi si o palarie cu boruri mari, care in fiecare seara de Sfantul Nicolae iesea calare si impartea daruri.

In 1823 Clement Clark Moore, poet si profesor de teologie, a publicat poemul „Vizita Sfantului Nicolae” (cunoscuta si ca „Noaptea dinainte de Craciun”). In scrierile lui, Sfantul este un batran spiridus vesel care zboara intr-o sanie in miniatura cu opt reni minusculi. Moore a dat renilor numele care circula si astazi si a „demascat” metoda „Mosului” de a intra in case pe cos.

Cea mai importanta contributie la imaginea lui Mos Craciun cel de astazi a avut-o Thomas Nast (caricaturist de origine germana). Acesta a realizat pentru revista saptamanala Harper, in 1862, in preajma Craciunului, primul desen cu „Santa Claus”. „Mosul” lui Nast are o figura blanda, reprezentand Craciunul, sarbatoarea nasterii lui Isus. Cand Nast l-a creat pe Mos Craciun, s-a folosit de imaginea Sfantului Nicolae din traditia germana.


Harper’s Weekly, January 1, 1881, p.8-9 – Sursa imaginii: http://cartoons.osu.edu/

Nast este cel care-l imbraca pe Mos intr-o tunica rosie imblanita, incins cu o centura lata din piele. Thomas Nast a contribuit nu numai la imaginea lui Mos Craciun ci, prin detaliile din versurile sale, si la legenda lui. Nast povesteste cum acasa la Mos Craciun, la Polul Nord, exista un atelier unde sunt facute jucarii si tot el povesteste cum acesta are o lista cu copiii cuminti si una cu cei rai. La toate acestea, în 1886, scriitorul american George P. Webster a adaugat fabrica de jucarii a lui Mos Craciun si casa sa. In timpul lungilor luni de vara de la noi, acestea sunt ascunse in gheata si zapada de la Polul Nord.

Dar Santa Claus – Mos Craciun asa cum il stim noi astazi, s-a nascut abia în 1931. El este creatia lui Haddon Sundblom pentru reclamele companiei Coca-Cola.


Sursa imaginii: http://bibishor.files.wordpress.com/

In timp, la mitul lui Mos Craciun s-au adaugat multe alte amanunte: vorbeste fluent mai mult de 2700 de limbi, cu peste 7000 de dialecte, inclusiv limbajul secret al spiridusilor; casa lui Mos Craciun s-a mutat de la Polul Nord (unde nu exista reni) in Laponia, Finlanda (unde sunt o multime) … si povestea continua …

(Sursa: Internet)

Anunțuri
 
Scrie un comentariu

Scris de pe 3 Decembrie 2011 în Craciun (Mos Craciun)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: